Rabu, 26 Januari 2011

Ikan Talapia Merah Masak Masam Manis & Sayur Campur


Ikan Talapia Masak Masam Manis
                  
Resepi

1 ekor Ikan Talapia merah (dilumur garam kunyit & digoreng hingga garing)
1 ulas Bawang besar (hiris)
2 ulas Bawang putih (hiris)
1” Halia (hiris)
1 sb Cili mesin
2 sb Cili Sos
4 sb Tomato Sos
1 biji cili hijau/merah (potong menyerong) – saya guna cili bengala warna merah & kuning
6 ketul nenas (dlm tin)
1 ulas Bawang kuning (dipotong bulat)-optional
1 biji tomato (potong 6)-optional
Garam & gula secukup rasa

Cara membuatnya:-
1.             Tumis bawang besar, bawang putih & halia hingga wangi. Masukkan cili mesin tumis hingga pecah minyak kemudian masukkan cili sos & tomato sos. Tambahkan sedikit air masak hingga mendidih.

2.            Masukkan nenas, bawang kuning, tomato, cili-cili, garam & gula secukup rasa.

3.            Akhir sekali tuang kuah di atas ikan yang telah digoreng.

 Sayur Campur
 
 
Resepi

Bawang putih (hiris)
Cili merah (potong menyerong)
Cendawan
Sayur jagung
Sos tiram
Tepung jagung [saya tak masukkan sebab anak-anak tak suka]
Kiub ayam
Sayuran ikut suka
[saya guna Lobak Merah, Pucuk Jagung (baby corn), Holand Bean (kecil bewarna hijau x sure panggil kacang apa) & Bunga Kobis]
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:-

1.             Tumis bawang putih sehingga wangi. Masukkan sos tiram, kiub ayam dan sedikit air.

2.            Kemudian masukkan sayur-sayuran, tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dan biarkan kuah menjadi likat.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan