Selasa, 25 Januari 2011

Ikan Senangin Masak Asam

Salam semua...memang simplenya lauk hari ni tapi tetap membangkitkan selera. Cubalah.




Resepi

3 ketul ikan senangin (bersihkan, lumur garam kunyit dan goreng)
1 labu bawang besar (dimayang)
2 ulas bawang merah (dihiris) 
1 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 sm halia (dihiris)
4 biji cili padi diketuk
1 biji cili merah dihiris nipis
1 cawan air asam jawa
1biji tomato dipotong 4
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:

1.        Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih, halia, cili merah dan cili padi hingga berbau wangi.

2         Masukkan air asam jawa didihkan. Masukkan ikan, tomato, garam dan sedikit gula secukup rasa. Masak Asam ni mesti dimakan panas-panas baru sedap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan